Waarom Carnaval vieren je creatiever maakt

Ik fietste door de Bossche binnenstad en tegen de tijd dat ik op Oeteldonk Centroal aankwam, had ik al een brede grijns op mijn gezicht. En geloof me, dat gebeurt normaal gesproken niet als ik om een uur of 8 keihard fiets om mijn trein te halen. Hoe het kwam? De carnavalsdecoratie in de stad. Mijn stadje kleurt weer rood, wit, geel maar het allermooiste vind ik de creativiteit die op zo’n moment boven komt borrelen. Woordgrappen maar ook beeldtaal waar je stiekem om moet grinniken en soms het hardop om uitproest. Natuurlijk we vergeten het wel eens maar Carnaval is bij uitstek het feest waarbij je alles belachelijk maakt. En dat is ook een van de, in mijn ogen, belangrijkste bestaansredenen van carnaval.

Satire met carnaval

Van kinds af aan wordt je ingeprent dat je met carnaval alles belachelijk mag maken. Je verkleedt je, loop je in de kinderoptocht mee dan mag je zelfs mensen belachelijk maken en wordt je ouder dan gaat dat naar een nog hoger niveau. Ik spreek nu even voor Oeteldonk maar als daar op zondag de Prins aankomt op het station en iedereen die maar mee wil doen, aansluit bij de intocht, zie ik de mooiste en creatiefste vormen van satire langskomen. Niet alleen op de plaatselijke politiek, maar ook landelijke politiek krijgt een humoristische veeg uit de pan. En dit jaar verwacht ik ook weer een flinke dosis humor waarmee de internationale politiek onder vuur komt te liggen.

Verkleden als hogere kunstvorm

Dan heb ik het nog niet eens over het verkleden. In Oeteldonk kiest het gros voor zijn boerenkostuum maar ook daar kom je nog de creatiefste kostuums tegen. Ook ik probeer ieder jaar een kostuum te bedenken dat actueel is en daarbij ook nog eens leuk en herkenbaar is. Mijn arme kinderen worden ook steeds in de meest bizarre pakjes uitgedost. En het bedenken van die outfits gaat niet over één nacht ijs. Natuurlijk soms heb je een ingeving maar er gaat toch een flinke innerlijke brainstorm aan vooraf. Alleen al in kostuums zie je de meest creatieve mensen om je heen. Dat gaat van complete pakken tot minuscule details die je doen nadenken, doen lachen en soms ontroeren.

Een paplepel creativiteit

Als je van kindsbeen af ieder jaar creatief na moet denken over je kostuum en de wereld om je heen, zorgt dat ervoor dat je niet bang bent voor een brainstorm. Je kunt nadenken over actuele thema’s en soms zelfs compleet idiote onderwerpen, je bent goed met woordgrappen en beeldspraak en je bent niet bang om buiten de gebaande paden te treden. Je wordt jaarlijks belachelijk gemaakt door mensen die geen carnaval vieren. Maar door het niet te vieren, missen zij wat. Wat je je vaak niet beseft, is dat Carnaval je een waardevolle les leert voor je werkende leven. Het zorgt dat je creatiever bent, zonder dat je je daar ooit bewust van was. En het zorgt er ieder jaar weer voor dat je geïnspireerd wordt door de creativiteit om je heen. In feite zorgen drie dagen Carnaval voor een flinke creativiteitsboost en daar mogen we wel eens wat credit aan geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *