Tips voor het bedrijfsleven en bureaus

Eerder schreef ik dit blog voor mijn oude collega’s bij LEWIS PR. Ik vind het echter nog steeds relevant en wilde het dus ook hier nog delen. Het gaat over mijn vakinhoudelijke identiteitscrisis: ben ik een bureaudier of een bedrijfsmus?

Toen ik aan bureauzijde werkte, wist ik het wel. Daadkracht dat hadden ze nodig aan bedrijfszijde. Ik vond het heerlijk als ik met de mensen op het pluche kon praten. Zij konden tenminste beslissen en dan gingen we ervoor. The sky was the limit! Zo zou ik ook worden als ik eenmaal mijn plaats had veroverd in een bedrijf.

Nu zit ik aan bedrijfszijde. Ik neem beslissingen, maar ik kom er ook op terug. Ik bedenk dingen en laat die uitvoeren door bureaus. En zelfs als ik denk dat ik een idiot-proof-briefing geef, komt er nog niet uit wat ik wil. Kort gezegd, aan beide kanten stuit ik op frustraties en onbegrip.

De waarheid van beide kanten

Waar het aan ligt? Ik zou het niet weten. Ik weet hoe het is aan beide kanten. Ik weet wat er mis kan gaan. Ik weet hoe frustrerend het kan zijn en toch. Ik merk dat ik niet altijd even begripvol ben. Ik val in dezelfde valkuilen als mijn bedrijfscontacten vroeger deden. En ik zie mijn bureaumensen struikelen over dezelfde hordes als ik deed.

Waar ik liever zit, kan ik dus nog steeds niet zeggen. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Wat ik wel kan zeggen, is dat we beter samen moeten en kunnen werken. Hoe dan? Door wat simpele aanpassingen denk ik dat we al een heel eind kunnen komen.

Vijf tips voor de bureaudieren:

– Vraag door, je denkt dat je hebt begrepen wat de klant wil maar is dat wel zo?
– Wees eerlijk, we verwachten niet dat je alles weet. Weet je het niet, dan denken we graag met je mee.
– Geef ons keuzemogelijkheden. Jij denkt vast dat dit het beste idee ter wereld is, maar past het wel echt bij ons?
– Bedrijfsmensen kennen hun bedrijf het beste. Zij nemen bepaalde beslissingen omdat het beter is voor het bedrijf. Respecteer dat en ga er in mee.
– Houd de lijnen kort. Als we lang niks horen van je worden we nerveus. Zeg wat je denkt en waar je mee bezig bent dan zijn we gerustgesteld en kunnen we bijsturen waar nodig.

Vijf tips voor bedrijfsmussen:

– Zie je bureau als een verlengstuk van jezelf. Als jij niet goed weet welke kant je op wilt, weet je bureau dat dus ook niet.
– Geef je bureau de ruimte om te werken. Laat hen met idee├źn komen. Daar betaal je ze tenslotte voor.
– Laat je door je bureau verleiden om uit je comfort zone te stappen. Zo kom je vaak tot de beste samenwerkingen.
– Zorg dat je bereikbaar bent. Met iemand die de hele dag in vergadering zit of buiten de deur is, valt niet te werken. Ook bureaus hebben een klankbord nodig.
– Wees eerlijk en duidelijk. Vind je het niks, geef het aan. Vind je het zo zo, geef het aan. Zo kun je voortijdig bijsturen en kom je tot een bevredigend resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *